Dlaczego korzystne jest planowanie jadłospisu na cały tydzień?
Tygodniowe planowanie menu znacznie ułatwia życie gospodyni domowej i umożliwia przeprowadzenie tych rodzinnych reform żywieniowych, które planowałaś od dawna, ale nigdy nie byłaś w stanie ich zrealizować. Dzięki temu można zaoszczędzić pieniądze, przygotować zdrowe jedzenie, skrócić czas gotowania itp. Ale najpierw to, co najważniejsze. Rozważ punkty, z których skorzystasz przy układaniu jadłospisu dla rodziny na tydzień.
Uwaga! Ułóż menu na 6 dni, tak aby w siódmym przygotować posiłek z tego co zostało w lodówce i szufladzie z warzywami.
Dlaczego warto układać tygodniowy jadłospis?
Oszczędność pieniędzy. Nie będziesz kupować niepotrzebnych produktów, które będą zalegać w lodówce. Wszystko, czego potrzeba do przygotowania posiłków, zostanie zakupione z wyprzedzeniem, dzięki czemu nie trzeba będzie pędzić do sklepu i kupować czegoś brakującego do przepisu po wysokich cenach. Cudowną alternatywą będzie skorzystanie z cateringu dietetycznego Wrocław, który dowozi pod drzwi i oferuje różnorodne posiłki.
Dobre odżywianie. Można zaplanować z góry tylko zdrowe posiłki i nie zostawiać pieniędzy na niezdrowe. Ponadto, można spokojnie przemyśleć zdrowe posiłki tak, aby smakowały dobrze, a nie pędzić do sklepu, gdy do kolacji została już tylko godzina.
Oszczędność czasu. Kupując artykuły spożywcze do z góry założonej listy posiłków można zaoszczędzić mnóstwo czasu na spontanicznych zakupach i męczącym myśleniu – co dziś najlepiej ugotować? Ponadto gotowanie według wcześniej zaplanowanego planu oszczędza również wiele czasu.
Różnorodność produktów. Jak na ironię, ale wraz z opracowaniem tygodniowego menu, z reguły jedzenie poza domem rodziny staje się o wiele bardziej zróżnicowane niż wcześniej. Przecież zwykle gospodyni ma trzy lub cztery dyżurne dania, które stale przygotowuje. A menu na raz wymusza przygotowanie sześciu różnych dań na kolacje i obiady.
Lepsze zaspokojenie wszystkich pięciu smaków i lepiej zbilansowana dieta. Wstępne planowanie z FitBody pozwala lepiej przemyśleć mieszankę smaków na pierwsze, drugie i trzecie danie, a także sprawdzić, czy są one zróżnicowane w ciągu tygodnia.
Nie trzeba będzie codziennie wymyślać, co zrobić. Można też wcześniej przedyskutować tę kwestię z bliskimi, tak aby każdy miał swoje ulubione danie w ciągu tygodnia.
Więc, to będzie bardzo wygodne zaplanować menu na tydzień w niedzielę i iść na targ lub do supermarketu kupować potrzebne artykuły spożywcze. Wtedy wystarczy tylko umieścić je w miejscu przechowywania. Niektóre rzeczy, takie jak orzechowe słodycze, można przygotować z wyprzedzeniem na cały tydzień i schować do lodówki.