Jakie są korzyści kiwi i jak można go używać?

Kiwi – egzotyczny owoc, który można znaleźć na półkach sklepowych przez prawie cały rok. Ze względu na swój unikalny skład kiwi jest świetną alternatywą dla klasycznych witamin.

Kiwi jest dobrym składnikiem do sałatek warzywnych. Dobrze komponuje się z drobiem, młodymi serami i owocami morza. Może być używany do sporządzania sosów i marynat. Catering dietetyczny Wrocław może przygotować jakąkolwiek potrawę z dodatkiem kiwi, wszystko na życzenie klienta.
Wydawałoby się, że ten tropikalny owoc będzie świetnym dodatkiem do musu twarogowego, zapiekanki czy jogurtu, ale jak pokazała praktyka, kiwi daje gorycz w połączeniu z produktami mlecznymi. Okazuje się, że w kiwi znajduje się specjalny enzym, pod wpływem którego białko mleka jest rozkładane i może dawać gorzki smak. Nie ma w tym nic złego, ale danie będzie „pod gusta”. Więc lepiej przygotować zielone smoothie z kiwi, liści szpinaku, jabłka, mięty lub selera.

Egzotyczny owoc, który leczy

Kiwi może być uważane za jagodę leczniczą. Składniki, które zawiera, korzystnie wpływają na serce, aktywują metabolizm tkanek. Korzyści płynące z kiwi są namacalne przy regularnym spożywaniu.

– Kiwi zawiera dużą ilość witaminy C – około 92 mg na 100 gramów owocu. Jest to więcej niż w cytrusach i porzeczkach.

– kiwi zawiera aktynidynę, która rozkłada białka, poprawiając przetwarzanie żywności.

– kiwi ma właściwości antyoksydacyjne, zwiększa wydolność fizyczną, ma właściwości antymutagenne i antynowotworowe.

– z pomocą kiwi można zapobiec powstawaniu kamieni nerkowych, poprawić funkcjonowanie żołądka i układu rozrodczego, wzmocnić mięśnie narządów płciowych.

– spożywanie kiwi ma korzystny wpływ na układ odpornościowy. Wzmacnia funkcje ochronne i regeneracyjne.

A najlepsze jest to, że jagoda ta ma tylko 50 kcal na 100 gramów produktu, co czyni kiwi niezbędnym produktem dla wszystkich, którzy przestrzegają właściwej diety z cateringiem dietetycznym z Wrocławia.