ILE OWOCÓW NALEŻY JEŚĆ DZIENNIE, ABY BYŁY ONE DLA CIEBIE DOBRE?

Jasne, słoneczne lato daje nam naturalne źródła witamin i mikroelementów, które czerpiemy z sezonowych owoców i jagód.

Ile owoców i jagód można spożywać dziennie, aby uzyskać niezbędną normę witamin?

Zalecane spożycie to nie więcej niż 300 g owoców i/lub jagód. Wszystkie owoce i jagody są bogate nie tylko w witaminy i minerały, ale także we fruktozę, której nadmiar jest bardzo niepożądany w zdrowej diecie, zwłaszcza podczas odchudzania. FitBody przypomina również, że wiele owoców i jagód ma wysoką kwasowość, która wpływa na układ pokarmowy. Idealną porą na spożywanie owoców jest drugie śniadanie (11:00-12:00).

Jakie są najzdrowsze letnie owoce sezonowe i jagody?

Mówiąc o szerokościach geograficznych i ich nieodłącznych przedstawicielach owoców i jagód, większość z nich jest bardzo zdrowa. Catering dietetyczny Wrocław gorąco poleca czereśnie. Jest potężnym źródłem pektyn, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi.

Borówki są również bardzo przydatne. Ta jagoda jest skarbnicą witamin, przeciwutleniaczy i mikroelementów oraz pomaga poprawić wzrok, pamięć i zapobiega starzeniu się. Jagoda wspomaga usuwanie toksyn i produktów odpadowych, eliminując problemy z układem pokarmowym.
Oczywiście nie należy zapominać o ulubieńcu całego sezonu – jabłkach. Zawierają wiele pożytecznych składników mineralnych: beta-karoten, pektyny, żelazo, fosfor, cynk oraz witaminy A, B1, B2, B3, C, E.

Nie można też pominąć truskawek i brzoskwiń. Truskawki są bogate w witaminy, minerały i antyoksydanty, poprawiają pamięć, stan skóry, przyspieszają procesy metaboliczne. Brzoskwinie z kolei zawierają substancje organiczne, minerały i witaminy. Nawet pestka owocu jest bardzo przydatna, ponieważ zawiera olejek migdałowy i witaminę B17.