Gluten jest białkiem roślinnym występującym w zbożach: pszenica, jęczmień, żyto; przetworzonych produktach zbożowych: chleb, ciastka, makaron; inne artykuły spożywcze i napoje: sos sojowy, niektóre mieszanki przypraw, aromatyzowane chipsy, piwo, niektóre wina.
Szkodliwość glutenu – negatywne skutki
U wielu osób spożycie glutenu powoduje takie skutki, jak stany zapalne całego organizmu, negatywnie oddziałuje na system odpornościowy i powoduje atak organizmu na jego własne tkanki, a w szczególności dotyczy to układu nerwowego i wyściełające jelita, co powoduje m.in.: osłabienie odporności, chorobami autoimmunologicznymi oraz chorobami skóry (np.: trądzik).
Dieta bezglutenowa
Taki plan żywieniowy polega na wykluczeniu produktów zawierających gluten. Jednak dieta pozostaje zbilansowana i może zawierać:
- ryż, proso, amarantus, quinoa, orkisz i kaszę gryczaną;
- bobowce;
- kukurydza;
- ziemniaki;
- produkty z soji;
- mięso i ryby;
- mleko i sery.
Jeżeli nie masz żadnych pomysłów na pyszne bezglutenowe dania, to możesz zobaczyć ofertę cateringu dietetycznego w Opolu, na pewno znajdziesz coś dla siebie.
Mity i prawda o glutenie
Gluten jest szkodliwy tylko dla osób z nietolerancją na celiakię: mit
Wrażliwość na gluten nie jest celiakią, ale jest powszechnym zjawiskiem. Objawia się ona bólami jelit, bólami głowy, wzdęciami, chronicznym zmęczeniem, egzemą i depresyjnymi zaburzeniami psychicznymi.
Wszystkie produkty zawierające gluten są szkodliwe: mit
Poza wyżej wymienionymi przypadkami, białko to nie jest bardzo szkodliwe dla zdrowia, a produkty bogate w gluten mogą stanowić podstawę zdrowej i pełnowartościowej diety. Pełne ziarna zawierające gluten, takie jak jęczmień i żyto, dostarczają organizmowi korzystnego błonnika, witamin i mikroelementów.
Bezglutenowa dieta sprzyja utracie wagi: prawda
Rzeczywiście, rezygnacja z glutenu będzie musiała wyeliminować wiele niezdrowych produktów typu fast food: pieczywo przemysłowe, hot dogi, hamburgery i przekąski. Ale za pomocą cateringu dietetycznego w Opolu twoje posiłki będą nie tylko zdrowe, ale także przede wszystkim smaczne.